skip to Main Content

Spouwmuur isoleren

Draag bij aan een duurzamere wereld.

Een spouwmuur isoleren

Het isoleren van een bestaande spouwmuur wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Door de subsidies en de stijgende energieprijzen is het een slimme investering die je op enkele jaren tijd kan terugverdienen.

Welke spouwmuren zijn geschikt voor na-isolatie?

Vooral woningen die tussen 1920 en 1980 gebouwd werden, hebben spouwmuren die niet van isolatiemateriaal voorzien zijn. Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwen tegenwoordig standaard geïsoleerd.
Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, EPS parels (zwart) en PUR. Minder vaak gekozen isolatie is steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim.

Glaswol

Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas. Voor spouwmuurisolatie gebruikt men glaswolvlokken die ingeblazen worden in de muur. Er zijn verschillende kwaliteiten glaswol waarvan de beste soorten presteren volgende de HR++ norm.
Glaswol werkt niet alleen als thermische, maar ook als akoestische isolatie.

Isolatiewaarde: 0,034 W/m.K
Voordelen: relatief goedkoop, recycleerbaar, goede akoestische isolatie.
Nadelen: Minimale spouwbreedte nodig en groter boorgat nodig.

Polystyreen korrels/parels

Polystyreen parels (EPS parels, piepschuim bolletjes) zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Polystyreen wordt gemaakt van aardolie. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten (witte en zwarte bolletjes). Het zijn de zwarte bolletjes die thermisch gezien het beste isoleren.

Isolatiewaarde: 0,034 W/m.K
Voordelen: Geschikt voor kleine spouw (vanaf 30 mm), volledig recycleerbaar, relatief goedkoop
Nadelen: Minder goede kierafdichting dan glaswol.

PUR schuim

Polyurethaan schuim, ook wel gespoten PUR genoemd omdat het als vloeistof in de spouw wordt gespoten. Na inspuiting gaat het zeer snel expanderen en ontstaat er een isolerend schuim dat alle naden en kieren in de spouw goed afdicht.

Isolatiewaarde: 0,023 W/m.K
Voordelen: Beste isolatieprestatie, dicht alle kieren in spouw af, meest vochtwerend product, geschikt voor kleine spouw (vanaf 30mm).
Nadelen: Relatief duur, geuroverlast, niet recycleerbaar. (Bron:isolatie-huis.nl)

Back To Top